Švestkové překvapení v drobence
Potřebné ingredience
Těsto: 380 g hladké mouky, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, ½ lžičky skořice, 1 vejce, 175 g rozpuštěného másla. Náplň: 3 vejce, 500 g měkkého tvarohu v alobalu, 400 g zakysané smetany, 75 g cukru, 75 g rozpuštěného másla, 120 ml mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek. Dále: 330 g švestkových povidel, švestky.
Postup přípravy
Ze surovin na těsto vypracujeme v míse drobenku, z ní asi dvě třetiny nasypeme na plech 30 x 40 cm s pečícím papírem a drobenku přitlačíme k papíru. Na těsto opatrně rozetřeme měkká povidla, na ně naskládáme kousky švestek řeznou stranou dolů. Suroviny na náplň vymícháme nebo krátce prošleháme, nalijeme na švestky a posypeme zbytkem drobenky. Koláč pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 40 minut. Krájíme až úplně vychladlé.
V receptu je psaný švestkový kompot. Já jsem pekla koláč poprvé s mraženými švestkami, podruhé bez švestek a potřetí s čerstvými švestkami, pokaždé nám koláč moc chutnal. Je nepřeslazený, křupavý, výborný. Tenoučké těstíčko a hodně náplně, kombinace povidel a švestek je mimořádně dobrá. Čerstvých švestek jsem dala 700 g čisté váhy, což bylo trochu moc, doporučuji tak poloviční dávku a krájet na čtvrtky.
poprvé s mraženými švestkami
švestkové překvapení bez švestek (nebyla švestková sezóna)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé